Franeker Management Academie

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Vergaderen Opstellingen

Opstellingen

Vergaderen in cirkels?

Sommigen zweren bij de klassieke carré- ofwel vierkantopstelling. Deze opstelling biedt veel interactiviteit, en bovendien heeft iedereen een mooie eigen plaats met koffie, thee of water meteen bij de hand. Het nadeel is dat als audiovisuele presentaties worden voorgeschoteld altijd één zijde van het carré zich moet omdraaien naar het scherm. Dit nadeel heeft de U-vorm niet. Bovendien kan de spreker/docent dan gemakkelijk contact maken.

Experimenteren met vergaderopstellingen

Als uw meeting gericht is op het ontwerpen van een oplossing met uw team zou u eens moeten experimenteren. Stap eens af van de klassieke opstelling en vraag ons om een kringopstelling met een ronde tafel of in een kring zonder tafel.  Als u aan ronde tafels werkt, maakt efficiënt gebruik van de ruimte en de deelnemers ervaren dan een royale ruimte die ze zelf helemaal gaan inrichten en gebruiken op basis van de behoefte. De opstelling is vrij en niet dwingend. Aan ronde tafels is de interactiviteit veel groter dan bij de cabaretopstelling. De tafels geven een geborgen (eiland)gevoel. Men voelt zich vertrouwd en actief meedoen ontstaat haast van zelf.
Een stap verder gaat het werken zonder tafel. Wij zetten de stoelen dan in een kring. Alle zitplaatsen wijzen naar de zelfde richting. Voor de groep plaatsen we dan een aantal flip-overs of een aantal moderatieborden. Op deze borden wordt de oplossing gevisualiseerd. En de deelnemers hebben geen enkele barrière om ook een stift te pakken een een aanvulling op de borden aan te brengen. Wij adviseren u graag om hoe u dit in uw situatie kunt aanpakken.